Doen waar je goed in bent

Ik ga elke donderdag kaas halen bij Jannieneke. Zij komt met de kaaswagen, die ze heeft overgenomen van haar vader, naar ons dorp. Ze is altijd opgewekt en enthousiast. Ik mag altijd een stukje kaas proeven en daar word ik dan weer enthousiast van. 

Ze plakt een sticker op het papier waar ze de kaas in verpakt. Op de sticker staat dat ze twee weken niet komt.  ” Vakantie? “ vraag ik. Nee, ze gaat haar eigen zaak uitbreiden en heeft een pand gekocht waar ze meer kaas kan opslaan. Dat is natuurlijk fantastisch en ik reageer met dat ik in het nieuwe jaar ook mijn eigen zaak ga starten. 

Bij het proeven van de kaas is er altijd wel een gelegenheid voor mij om over mijn passie mindfulness te beginnen, die nog groter is als mijn passie voor kaas.  Jannieneke luistert dan aandachtig. Als ik haar vertel van mijn eigen zaak reageert ze met: “ ja Menno, je moet doen waar je goed in bent! “

Als ik terug naar huis loop met nog een extra stukje boeren belegen kaas in mijn mond denk ik nog na over wat ze zei: “ Je moet doen waar je goed in bent “, okee……maar als je nou niet direct naast je schoenen loopt, je je na zeventien jaar nog een beginner voelt en wel een hoge boom wilt zijn, maar dan in de luwte, wat moet je dan?

Van Jannieneke  is het maar een klein zijsprongetje naar Nietsches “ worden wie je bent “. Nietsche stelt vast dat om te worden wie je bent het er niet om gaat om een zelf te vinden, waar je altijd naar opzoek bent geweest. Het zelf ligt niet te wachten tot het door ons ontdekt wordt. Jezelf is iets wat je maakt, een actief, doorgaand proces. De blijvende duurzame  aard van het mens-zijn is dat je verandert in iets anders. Een stuk kaas is hiervoor voldoende. 

Rbijblijven gaat van start en de hoge boom in de luwte transformeert naar een knotwilg waarvan de takken telkens opnieuw worden gesnoeid. En één ding weet ik zeker. Jannieneke is heel goed in kaas verkopen!

Eén reactie

  1. Het is natuurlijk voor de hand liggend dat je zou kunnen stellen dat een oude kaas door de jaren heen rijpt. Zou dit ook zo met ons zijn? Jong is nog zacht en kneedbaar. Jong belegen werkt al een beetje tegen en een hele oude is bros, maar wel vol van smaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Het leven
AdminR

Een zomerstorm

Mijn passie voor mindfulness begon toen de stress het won van mijn energie om de deur van het strandhokje, waarachter mijn innerlijke chaos verborgen zat,

Lees meer
Het leven
AdminR

Tegen de zon inkijken

Als mens maak je makkelijk verhalen over jezelf, het leven en de wereld waarin je leeft. Je voegt dingen toe aan je bewustzijn en laat

Lees meer
Het leven
AdminR

Ontzeg jezelf niets!

Dit is nu mijn leitmotiv. Mijn angsten heb ik lang rationeel benaderd om mij staande te houden of mijn verhaal kloppend te maken. Misschien doe

Lees meer
Het leven
AdminR

Vier uur……………

Als ik aan mensen vraag: “ waar denken jullie aan als ik vier uur zeg?” Dan zeggen de meeste mensen spontaan: “Cup a Soup!” Ik

Lees meer
Het leven
AdminR

Boeddhisme in de praktijk

Ik was op weg van Leh naar het Tibetaanse vluchtelingenkamp, boven op een Indiase bus vergezeld door een groepje levendige Tibetanen, een bosje levende kippen

Lees meer