Midweek retraite

Het centrum

Metta Vihara is een Boeddhistisch retraite centrum en is gelegen in een landelijke rustige omgeving waar je fijn kunt wandelen. De zee en het verdronken Land van Saeftinghe zijn niet ver weg. Het gebouw is ruim en comfortabel en omgeven door een mooie tuin. Er zijn één- en tweepersoonskamers met een eigen douche en toilet. Er is een uitgebreide bibliotheek waar je je kunt terugtrekken. Ook is er een grote meditatieruimte waar je gebruik van kan maken. In de meditatiezaal zijn meditatie kussens, bankjes, yoga matjes en dekentjes aanwezig. Het verblijf is inclusief alle maaltijden. Er wordt vers voor je gekookt. Tijdens de retraite bieden wij een programma aan met mindfulness, meditatie, yoga, tai chi. De deelnemers wordt gevraagd om mee te helpen met tafeldekken, afwassen en groenten snijden. Dit noemen we karma yoga.

De retraite

In het dagelijks leven krijg je te maken met stress, ingeslepen patronen, een volle agenda, onverwachte gebeurtenissen, dingen die tegen zitten en mensen die tegenwerken. Jij kan er makkelijk bij inschieten en je kunt het gevoel krijgen dat je wordt geleefd. Wil je daadwerkelijk duurzame veranderingen aanbrengen in je leven en een meer mindful bewustzijn ontwikkelen dan kost dat tijd. Deze retraite heeft het karakter van een training. Je oefent tijdens deze dagen intensief met meditatie, werk je met opdrachten die je leren om de automatische patronen bij het handelen, denken en ervaren van emoties te doorbreken. En mocht je daar niet in slagen, dan je niet voor de kop te slaan maar jezelf met mildheid en mededogen te verdragen. Je maakt kennis hoe het is om dagdelen met de stilte te zijn. Mindfulness betekent "leven met volle aandacht ", door doelbewust aandacht te schenken aan wat zich voordoet in de actualiteit en het oordelen na te laten. Dan raakt de weg vrij voor rust, ontspanning en interne wijsheid. Er kan dan ruimte ontstaan voor het maken van andere keuzes. Je beter in staat bent om goed voor jezelf te zorgen en ruimte laten aan de ander. Elke dag besteed je aandacht aan een ander domein van mindfulness. Mindfulness bestaat al meer als 25000 jaar en vormt het hart van de Boeddistische meditatie. Tijdens deze dagen krijg je les die gebaseerd is op deze eeuwen oude traditie. In een omgeving die uitnodigt om stil te staan en in stilte met open nieuwsgierige aandacht aanwezig te zijn bij jouw eigen directe ervaring. Tijdens deze retraite oefen je gezamenlijk met de andere deelnemers en krijg je persoonlijk begeleiding.

Activiteiten

Meditatie​

Een vast onderdeel van de training is de meditatie. De meditatie wordt gegeven in de meditatiezaal en begint met het zitten op een kussen, een krukje of een stoel. Je wordt begeleid in het aannemen van een juiste houding, zodat je jezelf kunt focussen op je lichaam, je adem en je geest. Je leert bewust stil te staan bij de ervaring in het hier en nu en het oordelen erover uit te stellen. Er is niets wat verwacht of gedaan hoeft te worden.
In het dagelijks leven wordt het brein overladen met prikkels en wordt er veel van je gevraagd. Gevoelens van stress, angst en somberheid kunnen het overnemen van fijne gevoelens, kalmte en plezier. Meditatie kan een manier zijn om het dolgedraaide overlevingsmechanisme, dat stemmetje dat voortdurend tegen je praat, weer onder controle te krijgen. Op deze manier kan mediteren oplossing bieden voor moderne problemen zoals stress, angst, mentale en emotionele problemen, concentratie- en slaapproblemen. Elke dag oefen je met een meditatie die is afgestemd op de mindfulness van die dag. De meditaties komen uit zowel de mindfulness als de Boeddistische traditie.

Mindfulness

De wereld die jouw ruimte binnenkomt bestaat vaak uit andere mensen. Het is de ander die je beweegt of je in verhalen doet terecht komen. Je brengt met die verhalen een scheiding aan tussen jezelf en de ander. Je ziet jouw realiteit en niet de hele realiteit. Vandaag begin je met de geest een korte vakantie te geven. Uit je hoofd en in je hart. Voelen en luisteren naar wat je in beroering brengt. Alles wat je ervaart, ervaar je met je lichaam en je geest. Het waarnemen van de wereld, de relatie met de ander, het werk, jouw liefdesleven. Het is de toestand van de geest die het leven opwindend of saai maakt. De geest omvat het hoofd en het hart. Je kunt jezelf verhalen vertellen over jezelf, de ander en de wereld om je heen. Met mindfulness probeer je deze verhalen te herkennen en ga je zien dat jij het bent die deze verhalen maakt. Tijdens deze retraite maak je elke dag kennis met een ander domein van mindfulness. Mindfulness van het lichaam, mindfulness van gevoelens en emoties, mindfulness van de geest. Daarnaast kijk je hoe je structuur kan aanbrengen in het dagelijks leven zodat mindful bewustzijn kan ontstaan.

Yoga en tai chi

Het is goed om meditatie af te wisselen met bewegingsoefeningen. Het bewegen geeft een natuurlijke ontspanning. Met Yoga beweeg je op een meditatieve manier met aandacht voor je lichaam en de adem. Yoga zorgt voor een sterk en soepel lichaam, heeft een reinigend effect en vergroot de bewustwording van lichaam en geest. Tijdens de Tai Chi maak je vloeiende, cirkelvormige bewegingen en train je alle spieren, stimuleer je de stofwisseling en de bloedcirculatie waarbij de geest tot rust komt.

Rust

We hebben in het programma ruimte ingelast om te kunnen uitrusten en ontspannen. Voel je vrij om gebruik te maken van wat wordt aangeboden. Je kunt elk moment kiezen om wat anders te gaan doen, iets wat beter bij aansluit bij je behoefte van dat moment. Gun jezelf een korte vakantie. Breng de aandacht naar het lichaam. Ga mee met de adem. Omarm de stilte en luister wat er nog meer is.

Maaltijden

Erica: Voor de maaltijden gebruik ik zoveel mogelijk biologische producten waarvan een deel regionaal is ingekocht. Ik kook en bak vegetarisch en veganistisch. De uitdaging is om gerechten te maken die er prachtig uitzien en heerlijk smaken. Soms met een oosterse en soms een mediterrane twist. Het zijn vooral producten van het seizoen. Samen kunnen we zo genieten van wat voeding ons kan bieden. Ik ben zelf gaan uitproberen hoe ik maaltijden gezonder kan maken. Zo maak ik bijvoorbeeld salades met lekkere spreads en rooster ik groenten voor het maken van curry’s en soepen. Ik let erop dat ik gebruik maak van zoveel mogelijk gezonde vetten en dat ik (geraffineerde) suikers en kant-en-klare producten weglaat. Ook ben ik zuinig in het gebruik van eiwitten en zouten. Verse groenten en kruiden zijn daarentegen meer dan voldoende aanwezig in mijn maaltijden. Op verzoek kan ik alle maaltijden aanpassen. Misschien is er bijvoorbeeld behoefte aan maaltijden die glutenvrij, suikervrij en lactosevrij zijn.

Het verblijf

De slaapkamers zijn voorzien van dekbedden en kussens. Standaard bed is 90 x 200, er zijn enkele bedden van 90 x 220. Er is één MIVA slaapkamer voor 2 x 1 personen. Gelieve je wensen kenbaar te maken bij de reservering. Het verblijf is exclusief bedlinnen (onderlaken, dekbedovertrek, kussensloop/handdoeken). Een linnenpakket is tegen een meerprijs van € 8,50 te verkrijgen. Als je wil kan je je eigen meditatie en yoga spullen meenemen. Zorg voor voldoende comfortabele kleding, sloffen, regenkleding en wandelschoenen.

Datum

gepland in 2024

Tijd

Aanvang maandag 15.00 uur. Afsluiting vrijdag 13.00 uur

De prijs

€475,- per persoon

Inclusief

- 4 overnachtingen op eigen kamer met douche en toilet
- 4x ontbijt, lunch, diner ( biologisch, vegetarisch / veganistisch )
- Koffie, thee, sap, koek, gebak, snacks
- Meditatie en mindfulness training
- Tai chi, yoga, wandelen

Adres

Metta Vihara, Hengstdijkse Kerkstraat 36, 4585AC Hengstdijk

-
Goed voor jezelf zorgen, en ruimte geven aan de ander.
-

Reserveren

Wat leuk dat je een activiteit wil reserveren. Vul je gegevens hieronder in en vul in aan welke activiteit je wil deelnemen. Je ontvangt van ons een bevestiging van je reservering. Heb je vragen? Neem gerust contact op.