Ontzeg jezelf niets!

Dit is nu mijn leitmotiv. Mijn angsten heb ik lang rationeel benaderd om mij staande te houden of mijn verhaal kloppend te maken. Misschien doe ik dit nu ook weer. 

Ik moet denken aan wat Nietzsche schrijft over de uitdaging een beeld van mijzelf te vormen dat uitstijgt boven de door mijzelf opgelegde beperkingen die mijn leven stilletjes regeren. Boven de angst uit te stijgen, waarmee mijn dagelijkse bezigheden gepaard gaan. Boven mijn twijfel aan mijzelf die mijn vrijheid in bedwang houdt.

Met mindfulness heb ik de beweging ingezet van denken naar voelen. Met mijn zelf bedachte affirmatie: “Ik ga uit mijn hoofd en naar mijn hart, ik doe wat ik kan en zoek de kleine uitdaging.”   Eerst met het geven van meditatieles in het tuinhuis en later met het geven van een mindfulnessdag in de kapel van Hoogelande.  Met faalangst en weinig vertrouwen in mijzelf. Van niet durven en toch doen. Nog steeds als ik een nieuwe stap zet, doe ik dat met de handrem erop. Hoe moeilijk is het toch om mezelf de vrije loop te laten. Jon Kabat-Zinn achterna met zijn “full catastrophe living” en “wherever you go, there you are.”

Tijdens het mediteren met Mark Williams merkte ik eens op hoe ik aan het worstelen was tijdens het zitten en hoe ik verlangde naar het einde van de bel. De gedachte dat ik het zitten niet kon volhouden werd steeds heviger en mijn lichaam raakte steeds meer in een kramp. Totdat de bel ging. Op dat moment kwam er uit het niets een innerlijke rust en ontspande mijn lijf. Ik kreeg het gevoel dat ik nog wel uren kon mediteren. Toen ik Mark Williams dit voorlegde antwoordde hij: “Menno, you dirty little Calvinist!” Is dat het? Ben ik te streng voor mijzelf?

Mijn passie om mijn mindfulnesservaringen te delen met anderen is er niet minder om geworden. Met Rbijblijven ontzeg ik mijzelf niets. Dit doe ik niet door wie of hoe ik ben te veranderen, maar door mij met meer compassie te verhouden tot mijn werkelijkheid. Met  vier waardevolle gedachten van Lama Karta in mijn achterhoofd. De gedachten aan het kostbare menselijke lichaam, dat het leven van alle levende wezens eindig is, dat alles wat je doet een resultaat heeft en de gedachte aan de onbevredigende aard van het lijden in het leven. 

“Ontzeg jezelf niets” met als basis vrijgevigheid. Het is de eerste van de zes deugden in het boeddhisme. Het is een krachtige plek om te beginnen. Vaak denken we dat vrijgevigheid gaat over het geven aan de ander. Maar vrijgevigheid begint met goed zorgen voor mijzelf. Waar het mijn angst betreft, sla ik een weg in zonder handrem. Ook al ben ik niet honderd procent zeker van mijn zaak of er helemaal klaar voor. Een zekere mate van onzekerheid mag ik toelaten, terwijl ik vertrouw op mijn proces. Ik mag ook mijn gevoelens toelaten zoals ze zijn en me hierover meer uitspreken. Onderweg sta ik even stil, neem ik een adempauze zonder oordeel of agenda. Ik gun mezelf plezier en comfort met wat ik nu doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer blogs

Het leven
AdminR

Een zomerstorm

Mijn passie voor mindfulness begon toen de stress het won van mijn energie om de deur van het strandhokje, waarachter mijn innerlijke chaos verborgen zat,

Lees meer
Het leven
AdminR

Tegen de zon inkijken

Als mens maak je makkelijk verhalen over jezelf, het leven en de wereld waarin je leeft. Je voegt dingen toe aan je bewustzijn en laat

Lees meer
Het leven
AdminR

Vier uur……………

Als ik aan mensen vraag: “ waar denken jullie aan als ik vier uur zeg?” Dan zeggen de meeste mensen spontaan: “Cup a Soup!” Ik

Lees meer
Het leven
AdminR

Boeddhisme in de praktijk

Ik was op weg van Leh naar het Tibetaanse vluchtelingenkamp, boven op een Indiase bus vergezeld door een groepje levendige Tibetanen, een bosje levende kippen

Lees meer