Over ons

Wij zijn Menno Smit en Erica Stuyfzand en we wonen in Oost-Souburg in Zeeland. We zijn al heel wat jaren samen en hebben twee volwassen dochters. Beiden werken we in de geestelijke gezondheidszorg.

In de loop der jaren hebben we een gezondere levensstijl ontwikkeld met meditatie, mindfulness, yoga en gezonde voeding. We hebben veel gereisd en we ervaren een voorliefde voor India. Maar we genieten ook van een middagje in de keuken staan, of wandelingen te maken aan zee of door het Zeeuwse land.

Rbijblijven heeft gaandeweg steeds meer vorm gekregen. Van meditatie en mindfulness in ons tuinhuis naar het geven van een mindfulness dag en meerdaagse retraites op locatie. We merken hoe leuk we het vinden om dit samen te organiseren en hoe we elkaar aanvullen. We hebben een vorm gevonden die dicht bij ons zelf blijft. Het delen met anderen geeft ons een goed gevoel.

Menno

Ik heb altijd interesse gehad in wat mensen beweegt en hoe zij hun kracht kunnen gebruiken om in verschillende levensomstandigheden goed voor zichzelf te kunnen blijven zorgen. In 1991 hebben Erica en ik onze eerste reis naar India gemaakt. We hebben een aantal maanden in Ladakh rondgetrokken. Daar ben ik onder de indruk geraakt van de levensstijl van de Tibetanen die daar wonen en heb ik kennis gemaakt met het boeddhisme. Thuis ben ik in eerste instantie gaan lezen over de leer van boeddha en vervolgens heb ik leraren gezocht om mij met hun kennis verder te bekwamen. Ik heb les gehad van Lama Karta, David Dewulf en Mark Williams. Ik houd me intensief bezig met mindfulness. Hierdoor ga ik beter om met de grote en kleine dingen in het leven die mij herinneren aan mijn kwetsbaarheid. Of met de dingen die mij regelmatig uit mijn evenwicht brengen. De kwetsbaarheden zijn er nog, maar mindfulness geeft me meer veerkracht en maakt dat ik milder voor mezelf ben. Hierdoor ben ik een meer tevreden persoon geworden. Het delen van deze ervaring met anderen is inmiddels een passie voor mij geworden. Deze passie breng ik in de praktijk door samen met Erica kleinschalige en laagdrempelige retraites te organiseren. In alle rust en eenvoud.

Erica

Ik vind het fijn om tijdens onze activiteiten anderen te ontmoeten. Graag creëer ik een sfeer waarin je voelt dat wat we hebben gedaan, met zorg en aandacht tot stand is gekomen. Dat de ander kan genieten, is voor mij erg belangrijk. Zo houd ik me bezig met de aankleding van de locatie en het bereiden van de maaltijden. Ik voel me er goed bij om op een verantwoorde manier te koken en te bakken. Dat is in de loop van de tijd steeds meer ontwikkeld en ik vind het erg leuk om voor een groep te koken. Als vrijwilliger in het Boeddhistisch centrum Metta Vihara heb ik ervaring opgedaan met de vegetarische en veganistische keuken. Sinds een aantal jaren ben ik bezig met yoga en tai chi. Ik heb gemerkt hoe goed het is voor mijn lichaam en heb hier steeds meer plezier in gekregen. Om deze reden ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen. In ons programma verzorg ik de tai chi- en yogalessen voor zowel beginners als meer gevorderden.