Weekend Retraite Metta Vihara

Het centrum

Metta Vihara is een Boeddhistisch retraite centrum en is gelegen in een landelijke rustige omgeving in Zeeuws-Vlaanderen waar je fijn kunt wandelen. De zee is vlakbij. Het gebouw is ruim en comfortabel en omgeven door een mooie tuin. Er zijn één- en tweepersoonskamers met een eigen douche en toilet. Er is een uitgebreide bibliotheek waar je je kunt terugtrekken. Ook is er een grote meditatieruimte waar je gebruik van kan maken. In de meditatiezaal zijn meditatie kussens, bankjes, yoga matjes en dekentjes aanwezig. Het verblijf is inclusief alle maaltijden. Er wordt vers voor je gekookt. De deelnemers wordt gevraagd om mee te helpen met tafeldekken, afwassen en groenten snijden. Dit noemen we karma yoga.

De retraite

In het dagelijks leven krijg je te maken met stress, ingeslepen patronen, een volle agenda, onverwachte gebeurtenissen, dingen die tegen zitten en mensen die tegenwerken. Jij kan er makkelijk bij inschieten en je kunt het gevoel krijgen dat je wordt geleefd. Deze retraite helpt je een pas op de plaats te maken en nieuwe energie op te doen. Een paar dagen volledig verzorgd stil te staan bij jouw ervaring in het hier en nu. Terug naar je lijf, ontspannen en voelen wat je in beroering brengt. Je maakt opnieuw contact met je eigen energie, hulpbronnen, behoeftes en verlangens. Om zo jezelf weer in beweging te brengen en in contact te staan met de ander. De retraite is niet alleen een gelegenheid om tijd te nemen voor jezelf, maar ook om samen met andere te zijn. In alle rust en eenvoud. Tijdens de retraite bieden wij een programma aan met mindfulness, meditatie, yoga en tai chi. Deze activiteiten zijn zowel geschikt voor mensen die kennis willen maken met meditatie, mindfulness, yoga en tai chi als voor mensen die hiermee al ervaring hebben opgedaan.

Activiteiten

Meditatie​

Een vast onderdeel van de retraite is de meditatie. De meditatie wordt gegeven in de meditatiezaal en begint met het zitten op een kussen, een krukje of een stoel. Je wordt begeleid in het aannemen van een juiste houding, zodat je jezelf kunt focussen op je lichaam, je adem en wat er in je hoofd gebeurt. Je oefent om gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties toe te laten en de aandacht te verplaatsen naar de adem en het lichaam. Maak kennis met verschillende meditaties die eenvoudig zijn aan te leren. Ook als je nog geen enkele ervaring hebt zijn deze meditaties prima geschikt.

Mindfulness

Tijdens de retraite worden de principes van mindfulness uitgelegd en wordt er ingegaan op hoe je deze in het dagelijks leven kan toepassen om goed voor jezelf te zorgen en ruimte te laten aan de ander. Mindfulness is een bejegeningswijze en begint met mildheid, respect en waardigheid in de omgang met jezelf.
Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we de neiging om deze af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van gedachten, gevoelens en emoties.

Yoga en tai chi

Het is goed om meditatie af te wisselen met bewegingsoefeningen. Het bewegen geeft een natuurlijke ontspanning. Met Yoga beweeg je op een meditatieve manier met aandacht voor je lichaam en de adem. Yoga zorgt voor een sterk en soepel lichaam, heeft een reinigend effect en vergroot de bewustwording van lichaam en geest. Tijdens de Tai Chi maak je vloeiende, cirkelvormige bewegingen en train je alle spieren, stimuleer je de stofwisseling en de bloedcirculatie waarbij de geest tot rust komt.

Rust

We hebben in het programma ruimte ingelast om te kunnen uitrusten en ontspannen. Voel je vrij om gebruik te maken van wat wordt aangeboden. Je kunt elk moment kiezen om wat anders te gaan doen, iets wat beter aansluit bij de behoeften van dat moment.

Maaltijden

Erica: Voor de maaltijden gebruik ik zoveel mogelijk biologische producten waarvan een deel regionaal is ingekocht. Ik kook en bak vegetarisch en veganistisch. De uitdaging is om gerechten te maken die er prachtig uitzien en heerlijk smaken. Soms met een oosterse en soms een mediterrane twist. Het zijn vooral producten van het seizoen. Samen kunnen we zo genieten van wat voeding ons kan bieden. Ik ben zelf gaan uitproberen hoe ik maaltijden gezonder kan maken. Zo maak ik bijvoorbeeld salades met lekkere spreads en rooster ik groenten voor het maken van curry’s en soepen. Ik let erop dat ik gebruik maak van zoveel mogelijk gezonde vetten en dat ik (geraffineerde) suikers en kant-en-klare producten weglaat. Ook ben ik zuinig in het gebruik van zuivel en zouten. Verse groenten en kruiden zijn daarentegen meer dan voldoende aanwezig in mijn maaltijden. Op verzoek kan ik alle maaltijden aanpassen. Misschien is er bijvoorbeeld behoefte aan maaltijden die glutenvrij, suikervrij en lactosevrij zijn.

Het verblijf

De slaapkamers zijn voorzien van dekbedden en kussens. Standaard bed is 90 x 200, er zijn enkele bedden van 90 x 220. Er is één MIVA slaapkamer voor 2 x 1 personen. Gelieve je wensen kenbaar te maken bij de reservering. Het verblijf is exclusief bedlinnen (onderlaken, dekbedovertrek, kussensloop/handdoeken). Een linnenpakket is tegen een meerprijs van € 8,50 te verkrijgen. Als je wil kan je je eigen meditatie en yoga spullen meenemen. Zorg voor voldoende comfortabele kleding, sloffen, regenkleding en wandelschoenen.

Datum

Zaterdag 1 en zondag 2 april 2023

Tijd

Aanvang zaterdag 9.30 uur. Afsluiting zondag 15 uur

De prijs

€225,- per persoon

Inclusief

- 1 overnachting op eigen kamer met douche en toilet
- 1x ontbijt, 2x lunch, 1x diner ( biologisch, vegetarisch )
- Koffie, thee, sap, koek, gebak en snacks
- Meditatie, mindfulness
- Tai chi, yoga

Adres

Metta Vihara, Hengstdijkse Kerkstraat 36, 4585AC Hengstdijk

-
Goed voor jezelf zorgen, en ruimte geven aan de ander
-

Reserveren

Wat leuk dat je een activiteit wil reserveren. Vul je gegevens hieronder in en kies de activiteit waaraan je wil deelnemen. Je ontvangt van ons een bevestiging van je reservering. Heb je vragen? Neem gerust contact op.