Als ik aan mensen vraag: “ waar denken jullie aan als ik vier uur zeg?” Dan zeggen de meeste mensen spontaan: “Cup a Soup!”
Ik heb respect voor hoe de reclamemakers van Unilever dit voor elkaar hebben gekregen. De boodschap die wordt uitgezonden is dat als je er op het werk aan het eind van de middag helemaal doorheen zit, je een Cup a Soup neemt! Daarna ben je er weer helemaal bij en kan je weer presteren. Deze boodschap was niet alleen bedoeld voor jou als werknemer, maar ook voor je baas. Dus naast de koffieautomaat op het werk kwamen kartonnen doosjes waar je een zakje uit kan trekken. Water erbij en klaar. En zo kan je nog net een uurtje op dezelfde, vaak uitputtende manier, door met het werk (baas blij). Om alsnog bij thuiskomst op de bank in elkaar te storten (wat voor jouw baas geen probleem is).
Ik heb mij afgevraagd wat de werkzame stof van Cup a Soup nu eigenlijk is. Acht procent zout in de vorm van bouillonpoeder, twee procent E212 t/m E673 aan geur-, kleur-, en smaakstoffen. Maar wat is dan die overige negentig procent? Die overige negentig procent dat is marketing!
Bij mindfulness is dit anders. Mindfulness is geen quick fix van poedersoep. Mindfulness is slow cooking. Mindfulness is tien procent marketing. De andere negentig procent aan werkzame stof…dat ben je zelf!
Mindfulness laat je bewust worden van wat er speelt in het hier en nu en helpt je bij het doorbreken van de automatische patronen in je denken, voelen en manieren van doen. En als dit een keer niet lukt, je niet voor de kop te slaan. Maar jezelf met mildheid tegemoet te treden. Daardoor kun je met aandacht teruggaan naar waar je mee bezig was.
Het klinkt voor de hand liggend, maar in de praktijk blijkt het knap lastig te zijn om ingebakken patronen te veranderen. Daarom is mindfulness ook een training.
De meeste trainingprogramma’s duren acht weken. Elke week oefen je jezelf in een ander aspect van mindfulness.
Tijdens mijn werk in het retraitecetrum vertelde een ordelid dat ze ook begonnen was met de mindfulnesstraining als onderdeel van haar boeddhistische beoefening. Mindfulness bestaat al meer als 2500 jaar en vormt het hart van de boeddhistische meditatie. De mindfulnesstraining, die in de jaren zeventig in het Westen door Jon Kabat-Zinn is geïntroduceerd, is ontdaan van het boeddhistische gedachtegoed.
Nu lijkt het mij leuk om zelf weer opnieuw de mindfulnesstraining van acht weken te doen. Maar nu vanuit de boeddhistische traditie. De komende weken zal ik de training gaan doen aan de hand van het boek dat het ordelid hiervoor gebruikt. Dit boek is geschreven door Maitreyabandhu en is getiteld “Life with full attention”. Hij is een ervaren meditatietrainer en lid van de boeddhistische Triratna orde.
Op Instagram en Facebook zal ik de mindfulness oefeningen introduceren en later in die week mijn ervaringen met de oefeningen met jullie delen. Maitreyabandhu schrijft: “het antwoord op wat mindfulness is vind je in je eigen ervaring.”